Uien kweken in eigen tuin

Je hebt besloten je eigen moestuin te gaan bouwen of bent al goed op weg met een een paar flinke tomaten en een aantal sperziebonen. Hoe dan ook, wat bijna elk gerecht lekkerder maakt is een heerlijk rauw of gebakken uitje erdoor. Maar wat voor uiensoorten kan je het best kweken in jouw tuin? Witte uien, rode uien, sjalotten, bosuien, misschien wil jij ze wel allemaal!

Wanneer beginnen met zaaien

De beste tijd om jouw uien zaden te planten is in eind februari tot en met half maart. Per voorkeur in kweekbakjes in een kas. Zorg ervoor dat er ongeveer 3 cm tussen elk zaadje zit zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Na 25 dagen kan je de zaadjes verplaatsen naar een grotere pot, druk de grond nog even goed aan met je vingers en geef de zaadjes wat water. Na 80 dagen kan je de zaden buiten in de grond planten. houd dan een afstand van 15 cm aan. Zorg ten alle tijden dat de uien genoeg water krijgen maar niet verdrinken!

Uiensoorten

Het advies is om te beginnen met 1 of 2 verschillende soorten uien te kweken. De makkelijkste uien om te kweken is een gele ui. Wil je daarnaast nog een ui met een sterkere smaak kweken om lekker in de salade te doen? Dan raden wij aan om rode uien te kweken. Binnen de categorieën van gele en rode uien zijn ook nog veel verschillende uienrassen. Het maakt niet zoveel uit welke je kiest, alle gele en rode uien zijn goed om me te beginnen.

Succes?

Heb je succes geboekt met je eerste paar uien en wil je uitbreiden? Wij raden aan dat je langzaam uitbreidt met de volgende soorten: witte uien, zoete uien, zilver uitjes, sjalotten en bosuien. Met al deze uien in jouw tuin heb je misschien wel meer aanbod dan de supermarkt!

Wij wensen jou veel succes en plezier met het kweken van jouw uien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *