Tips om duurzaam te tuinieren

De wereld wordt steeds duurzamer en iedereen draagt zijn steentje bij. Duurzaamheid vindt overal zijn weg en ook bij het tuinieren kun je als tuinier denken aan duurzamere manieren om je werk te doen. Het eerste wat je kunt doen om de natuur een beetje meer te sparen is het schoffelen van de bodem. Veel mensen schoffelen regelmatig de bodem. Het probleem hiermee is dat ze de grond op deze manier regelmatig beschadigen. Ook heeft het schoffelen van de bodem vaak als effect dat ook onkruid hierin makkelijker groeit. Een niet-omgespitte grond heeft stoot meer CO2 uit dan een omgespitte grond, wat natuurlijk ook goed is voor het milieu.

Stop met het schoffelen van de grond

Een goed alternatief voor het omspitten van de bodem is het mulchen ervan. Mulchen is het aanbrengen van organisch materiaal, zoals compost. Dit compost helpt met het tegengaan van onkruid en zorgt er ook voor dat de bodem makkelijker water vasthoudt, waardoor je minder water hoeft te gebruiken bij het sproeien. Een ander voordeel hiervan voor de duurzaamheid van je tuin is dat er meer schimmels en dieren gaan leven, wat ook weer goed is voor de leefbaarheid en vruchtbaarheid van je tuin. Je kunt voor het bevorderen van een duurzame tuin ook zelf compost gaan maken. Mocht je toch compost willen kopen bij de winkel, dan kun je ook compost kopen. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor biologische compost.

Word beter in het tuinieren

Goed leren tuinieren helpt ook een hoop bij het duurzamer omgaan met je tuin. Als je beter wordt in tuinieren, dan kun je bijvoorbeeld met minder water toch de plantjes voldoende hydrateren. Ook kun je zaadjes gebruiken om meer plantjes te laten groeien, in plaats van dat je weer naar de winkel gaat om nieuwe plantjes te kopen. Goed leren tuinieren helpt je met het beter gebruiken van wat je hebt, wat uiteindelijk zal leiden naar een duurzamer tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *