Huis isoleren

In het grote discussiepunt van het vorige decennium en nu al duidelijk ook van het huidige, waarmee ik natuurlijk klimaat bedoel, staat warmtehuishouding centraal. Hoe we onze energie krijgen is steeds belangrijker en moet het liefst steeds groener worden gedaan met dingen als warmtepompen en zonnecollectoren. Hoe de energie ook wordt gevormd, het behouden van de verkregen warmte is sowieso belangrijk. Warmte wordt met energie gemaakt en die energie willen we niet zondermeer verloren laten gaan. Hierom is het erg belangrijk goede isolatie aan te brengen in een huis. Moderne huizen hebben strenge eisen als het hierom gaat, maar oude huizen zijn vaak nog gebouwd zonder deze eisen. Om de isolatie te verbeteren kan je meerdere dingen doen.

Voor de hand liggend is het opvullen van de spouw muur. Vaak hebben de buitenmuren van een huis een spouw muur. Dit is dus wat ruimte tussen twee muren in aan de buitenkant van het huis. Dit is goed voor het behouden van de warmte en kan heel veel helpen bij het isoleren. Vaak wordt deze ruimte leeg gelaten bij de bouw, maar dit hoeft niet persé. De spouw kan op worden gevuld met isolerend materiaal zoals zaagsel, of piepschuim en zo kan het energielabel van huis best wat opschuiven.

Een ander belangrijk iets is goede raamkozijnen kopen. Raamkozijnen zitten op de zwakke plek in de muur van het raam en dan specifiek de overgang van raam naar muur, waar veel warmte verloren kan gaan. Nieuwe kozijnen kopen kan helpen om het energieverbruik te minderen in een huis. Tegenwoordig zijn er bepaalde kunststoffen die zo zijn ontworpen dat ze veel warmte kunnen vast houden, maar ook zo dat ze erg lang mee zullen gaan en ook zodat ze goed te onderhouden zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, wat kwetsbaar  is en veel onderhoud vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *