Gazon maaien

Dit artikel gaat over het maaien van een gazon. Waarom is een gazon populair? Waarom maaien we dat? Hoe kunnen we dat doen? Hier geven we antwoorden op die vragen.

Waarom een gazon?

We hebben een gazon, omdat dat de bloementuin een groen karakter geeft. We willen daarvan genieten als we buiten zitten. Kinderen kunnen erop spelen. Gras is zacht en ze zullen zich daardoor minder snel bezeren. Een gazon absorbeert warmte en water. Het eerste is prettig in de zomer.

Waarom maaien we een gazon?

Als we een gazon netjes willen houden, dan zullen we dat regelmatig moeten maaien. Als het gras van een gazon lang wordt gehouden, kunnen ruwe grassoorten ten kosten van fijn gras gaan domineren. Dat wordt normaliter als ongewenst gezien. Als je een gazon door regelmatig maaien op een goede hoogte houdt, krijgt fijn gras meer kans. Het gazon wordt dan dichter, en mos en onkruid krijgen minder ruimte. Bij het maaien ontstaat dan minder maaisel. Bij zonnig weer hoef je dat niet per se op te harken. Een grashark is wel nodig bij veel en/of nat maaisel.

Hoe een gazon maaien?

Hoe je een gazon maait, zal afhangen van de omvang ervan, de persoonlijke voorkeur en de omstandigheden. Een grasmaaier kan je voortduwen of die heeft een motor. Bij een motor kan het gaan om een elektro- of een brandstofmotor. Een elektromotor kan worden gevoed met een oplaadbare accu of direct vanuit het lichtnet. In dat laatste geval heeft de maaier een snoer. Dat kan soms onhandig zijn. Bij een maaier met een motor kan het zijn, dat je erachter loopt of dat je erop zit. Voor een klein gazon zal doorgaans een handmaaier worden gebruikt. Zo’n maaier kan ook een goede keuze zijn voor een groter gazon, als je de inspanning prettig vindt. Een maaier met accu heeft een beperkt bereik en dat kan een probleem zijn. Als de maaier een brandstofmotor heeft, dan zul je er brandstof voor moeten kopen. Dat type motor produceert bovendien meer lawaai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *