Spint kan voorkomen in je planten en in je tuin. Dat is vervelend, want in het ergste geval gaat je groen er dood aan. Voorheen bestond spint vooral in kassen, maar inmiddels zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat spint ook kan leven in onze tuinen. Natuurlijk valt spint te voorkomen en te bestrijden. Het liefst wil je dat aanpakken met bio bestrijding. Dat werkt vaak beter voor je gehele tuin dan chemische bestrijding. We vertellen je meer over spint herkennen, voorkomen en bestrijden.
Herkennen van spint
Spintmijten kun je in principe met het blote oog zien, hoewel het erg kleine beestjes zijn. Ze lopen over de onderkant van bladeren. Ze lijken op witte puntjes, zeker als er meerdere op een blad zitten kun je dat zien. Spintmijten zuigen de onderkant van plantencellen leeg voor hun voeding. Aan de plant kun je dan aan de bovenkant van het blad een witgele verkleuring zien, hoewel dit niet bij alle planten even goed zichtbaar is. Planten met hardere bladeren laten dit bijvoorbeeld minder snel zien. Er kan ook spinsel tussen de bladeren ontstaan, een soort webben. Dit is ook een teken van spint. Vergeling, verdroging en uiteindelijk het bruin worden en afsterven van bladeren of planten kan ook door spint komen.
Voorkomen van spint
Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dat kan door te kiezen voor planten die minder spintgevoelig zijn, maar misschien ben je gewoon gek op een plant die dat wel is. Zorg dan dat deze niet op de tocht staat en voorkom droge lucht en hoge temperaturen. Het werkt ook als je planten sterk groeien door ze niet te veel te bemesten. Planten kunnen spint overdragen naar andere planten, geef ze dus die kans niet bij meerdere planten in huis of in de tuin. Je kunt ook preventief werken met Soni-mite.
Bestrijden van spint
De chemische bestrijding van spint is optioneel, maar spintmijten ontwikkelen zich snel om hier weerbaar tegen te zijn. Biologische bestrijding is een effectievere optie. Dat doe je met roofmijten. Er zijn verschillende roofmijten die je kunt inzetten tegen spint. Andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn lieveheersbeestjes en luxan. Dat laatste werkt ook tegen wolluis.