Aluminium overkapping – onderhoudsvrij genieten

Is het geen perfect materiaal, aluminium? Terwijl je buiten staal steeds moet behandelen en verven, heeft aluminium in de buitenlucht al een natuurlijke beschermende laag. Het bindt zich namelijk met zuurstof en vormt zo een afsluitende ‘huid’. Dus met dit materiaal hoef je niet bang te zijn voor oxidatie en roest. Ook krimpen, scheuren en vervormen is niet aan het aluminium besteed. Heeft het een poedercoating gekregen, dan verleng je nog eens de al lange levensduur. Aluminium mag eens een sponsje over zich heen krijgen maar vergt erg weinig onderhoud. Het is zeer recyclebaar en dus milieuvriendelijk. En het is qua constructie ongeveer volmaakt. Alle lof dus voor aluminium dat met al die plussen dus ook uitstekend materiaal is om er een aluminium overkapping van te bouwen.

Een aluminium overkapping als tuinoase

Niet alleen is het uitstekend materiaal, je bouwt er ook ontzettend gemakkelijk mee. Daarom staat een nieuwe aluminium overkapping ook in een wip. Waarom je een overkapping in je tuin zou willen? Het is je eigen veranda om van je tuin te genieten. Alleen een veranda is verhoogd en een overkapping staat gewoon op de grasmat van je tuin. Het is je reden om ook tijdens mottig weer er gewoon een lekker boekje onder te lezen. Of de elektrische barbecue aan te zetten. De regen valt wel gewoon om je heen. 

Bouwen maar

Dat die aluminium overkapping in een wip staat is wel snel gezegd. Trek er wel even wat vrije tijd voor uit. Je krijgt er een duidelijke handleiding bij. Door de nummering van de onderdelen voelt het alsof je bezig bent met reuzen meccano. Houd je niet van instructieteksten? Dan kun je ook via een videootje de opbouw stap voor stap volgen. En met twee echte linkerhanden en beslist geen bouwnijverheid in gedachten kun je je overkapping natuurlijk ook vlot door een installateur laten plaatsen. 

Een aluminium overkapping als serrekamer

Je kunt ook besluiten om de overkapping niet ergens in je tuin te ‘poten’ maar deze aan je huis vast te zetten. Dat heeft een voordeel. Tenminste, als je de zijkanten van de overkapping helemaal gaat afsluiten. Nou ja, afsluiten. Je kunt er bijvoorbeeld glazen schuifdeuren in monteren. En voor een deel verder afwerken met veiligheidsglas of het wat goedkopere polycarbonaat. Dan heb je ineens een mooie serre of, afhankelijk van de grootte van de overkapping, een tweede huiskamer! Het is zelfs mogelijk om mooi geïntegreerde verlichting in die tweede kamer te krijgen. Leg die verlichting dan wel aan tegelijk met het plaatsen van de overkapping. Dan ben je het zicht op de bekabeling mooi kwijt.

Varieer en creëer je eigen tuinpaleisje

Ben je een beetje creatief, dan kun je van je aluminium overkapping een echt paleisje maken. Bijvoorbeeld twee van de vier zijden op gaan vullen met dwars geplaatste douglas planken met in het bovenste deel glas of polycarbonaat ramen. De beide open zijden van de overkapping vul je deels in met plantenbakken van hetzelfde douglas hout. Aan de houten wanden hang je leuke gadgets en je zet in de hoek een mooie loungebank. Je kiest voor een aluminium kap met lamellen zodat je zon en schaduw kan regelen en regen weg kan houden. Zo heb je een mooi tuin sprookje waar iedereen graag even wil nestelen.

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook overkappingen aan huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *